Kínán múlhat az olajpiac jövője

2018.07.18. 16:35

A következő hónapokban lelassulhat a világ legnagyobb olajkeresleti piacának számító Kína étvágya. Ez elsősorban az emelkedő olajárnak köszönhető, de a Peking által kivetett új adók is visszafoghatják az importot.

Noha még mindig Kína a világ legnagyobb olajimportőre, a kereslet növekedése a következő hónapokban érezhetően lelassulhat. Ez pedig nem csupán az olaj növekvő világpiaci árának tudható be, hanem annak is, hogy Peking új adószabályozást léptetett érvénybe a független finomítókkal szemben, melyek profitralija ezzel hamarosan véget ér.

Az elmúlt három évben ugyanis ezek a szereplők lényegében elkerülhették a fogyasztási adó megfizetését, miután a kínai kormány importkvótákat vetett ki 2015-ben a független finomítókra. A március 1-jén életbe léptetett új szabályok alapján azonban

most már nem lehet megúszni az adófizetést a finomított olajtermékek után. Ez pedig nem csupán ezeknek a cégeknek a szárnyaló nyereségeit foghatja vissza, de a teljes kínai olajkeresletet is, mivel a független finomítók szívták föl a teljes kínai import nagyjából ötödét az elmúlt három év során.

A független szereplők csak tavaly a kínai importnövekedés mintegy 85 százalékát biztosították – írja a Business Insider az S&P Global Platts adatai alapján.

Fokozódó veszteségek

Bár a kínai kormány a múlt héten meghatározta az idei évre vonatkozó kvóták második hullámát, a függetlenek várhatóan nem fogják teljesen kihasználni a lehetőségeket, mivel nem igazán éri meg nekik, hogy önmagában a teljes felhasználás kedvéért veszteséggel termeljenek.

Az olajfinomítás egy üzlet, és ha a feldolgozás csak veszteséggel oldható meg, akkor nem okos dolog még több olajat venni kizárólag azért, hogy valaki biztosítsa a kvótákat a következő évre is – válaszolta egy kínai kereskedő az S&P Global Platts kérdésére.

Globális olajpiaci hatásai vannak a kínai étvágynakForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A nagyságrendeket tekintve az látszik, hogy a független finomítók minden tonna feldolgozott olajon 45 dollárt (300 jüant) buktak májusban, szemben a 2016 elején mért 135 dolláros (900 jüan) profittal, vagyis elég komoly különbségről van szó. A magasabb kiskereskedelmi árakból fakadó bevételi többletet ráadásul kisöpörték a növekvő olajárak, illetve az adók.

Nem véletlen, hogy a veszteségek hatására számos független finomító ideiglenesen bezárt májusban és júniusban, ráadásul a Reuters szerint az is kétséges, hogy hányan nyitnak ki újra, ha a jelenlegi feltételek fennmaradnak.

Globális hatások

Kína összesített olajimportja egyébként az egymást követő második hónapban mutatott csökkenést júniusban, és 2017 decembere óta nem látott alacsony szintre süllyedt.

A világ második legnagyobb gazdasága a múlt hónapban napi 8,36 millió hordó nyersolajat importált, ami 9 százalékos csökkenés volt a májusi 9,2 millióhoz képest – ráadásul az egy évvel korábbi 8,8 milliótól is elmaradt.

Ezzel együtt viszont az idei első féléves kínai import (napi 9,07 millió hordó) még mindig 5,8 százalékkal magasabb a tavalyi fogyasztásnál. Vagyis a független kínai finomítók, melyek közül sokan nem igazán fedezték megfelelően a potenciális veszteségeket, várhatóan további gyengélkedésekkel lesznek kénytelenek szembenézni. Ez pedig nem pusztán a kínai keresletnövekedést lassíthatja le érdemben, de ilyen léptékeknél már érezhető globális hatást is gyakorolhat az olajpiacon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK