A befektetők újra megszerethetik a feltörekvő piacokat

2018.08.07. 17:26

A hagyományos bölcsesség szerint akkor kell bevásárolni, amikor a piaci félelem a tetőpontján van, mert a legnagyobb eladási hullám után jön a felívelés. Most egyes elemzők úgy vélik, a feltörekvő piacok elérték azt a pontot, ahonnan a csapásokat követően beindulhat az emelkedés.

Az elmúlt négy hónapban a befektetők rendesen nekimentek a feltörekvő piacoknak. Ahogy ugyanis az amerikai dollár erősödött, az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed pedig folyamatosan kamatokat emel, a hozaméhes befektetők elkezdtek átpártolni a biztonságosabb, de a korábbiaknál már erősebb hozammal kecsegtető eszközökhöz. Ennek eredményeként pedig beindult a tőkekivonási hullám a sokkal kockázatosabbnak tartott feltörekvő piacokról, ami széles körben nyomta le a térséget – írja a CNBC.

Most úgy tűnik azonban, hogy a legrosszabb talán már mögöttünk van. Az aktuális trendekkel szemben fogadó befektetők pedig elkezdtek úgy érvelni, hogy masszív vételi lehetőséget kínál a térség.

A legrosszabb már mögöttünk van?

Lehet, hogy elértük a feltörekvők elleni kereskedés csúcspontját. A dollár ugyanis nagyon erős, a kamatok pedig emelkednek, de mindez mára lényegében beárazódott a feltörekvő piaci eszközökbe – mondta Julian Howard, a GAM szakértője.

Visszatérhetnek a befektetők a feltörekvő piacokraForrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Az erős dollár visszatükrözi az amerikai gazdaság masszív teljesítményét, de egyelőre az látszik, hogy az USA jövőre már nem fogja lenyomni a 4,1 százalékos növekedési ütemet. Vagyis úgy tűnik, hogy elértük azt a csúcspontot, ami már megkönnyebbülést hozhat a feltörekvő piacoknak – tette hozzá Howard.

A szakértő kiemelte, nem érdemes teljesen elhanyagolni a feltörekvőket, hiszen igen komoly növekedési potenciál van Kínában, illetve az egész ázsiai térségben. Ráadásul napjainkban a feltörekvők egésze 30 százalékos diszkonttal forog az MSCI World Indexhez képest, vagyis ha valaki arra számít, hogy a térség emelkedni fog, akkor most valóban érdemes lehet beszállni.

Fő az óvatosság

Hasonló véleményen van a Citi stratégája is. Louis Costa szerint a legnagyobb tőkekivonási hullám már mögöttünk van, azonban arra figyelni kell, hogy a válogatás nélküli vásárlás immáron nem kifizetődő. A lehetőség tehát ott van, de nagyon kell figyelni arra, hogy pontosan milyen eszközökre csap le az ember – hangsúlyozta a szakértő.

Az óvatosabbak azonban azt mondják, érdemes lehet még kivárni, mielőtt valaki beszáll a feltörekvőkbe. Az amerikai félidős választások, illetve a kereskedelmi tárgyalások ugyanis komoly hatást gyakorolhatnak a befektetésekre is. Az azonban biztosnak látszik, hogy a következő időszakban érdemes lesz kiemelt figyelmet szentelni a feltörekvő piaci eszközöknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK