Terjed a török válság? Ideje bevásárolni!

2018.08.14. 19:30

Ahogy a török líra válsága egyre mélyül a devizapiacon, a felfordulás kihat a világ más területeire is. Ez alól az amerikai részvénypiac sem kivétel, azonban ha megnézzük a történelmi tapasztalatokat, az látszik, hogy ez kiváló vásárlási lehetőséget is jelenthet.

A török válság alapvetően azért kínálhat beszállási ehetőséget a nemzetközi piacokon, mert bár rövid távon lenyomhatja az árfolyamokat, a világ nagy jegybankjai mégis gondoskodni fognak arról, hogy legyen elég likviditás, amely meggátolja, hogy a török krízis túl messzire terjedjen. Ez a likviditás pedig elsősorban a részvénypiacokra kerülhet – írja Mark Hulbert, a MarketWatch elemzője.

Noha a befektetők reflexből elkezdtek eladni, ahogy a török válság eszkalálódni látszott, az árral szemben fogadó szereplők számára ez inkább vételi lehetőség, mivel a részvények végre visszavettek az elrettentően magas árázásaikból.

Történelmi lehetőségek

Ha valakinek kétségei lennének, Hulbert azt is megvizsgálta, miként reagált az amerikai részvénypiac korábbi hasonló válságokra. A leginkább kézenfekvő példa a 2009 végén kezdődött görög válság volt, amely akkor igen komoly pánikot keltett. Sokan az egész Európai Unió és a globális pénzügyi rendszer szétesésétől kezdtek rettegni, azonban a mából visszatekintve, nem volt olyan rossz ötlet akkor bevásárolni. Ma ugyanis az S&P 500 index több száz százalékkal feljebb van az akkori értékéhez képest.

Az amerikai részvénypiacok szárnyalhatnak az ijedtség utánForrás: AFP/Spencer Platt

Még jobban visszamehetünk az időben, és azt láthatjuk, hogy hasonló trendeket lehetett megfigyelni az 1994-es mexikói válság során, amikor a peso leértékelődése vezetett krízishez. De a thai adósságválság 1997-ben (amely aztán továbbterjedt Ázsiában), a rubel nagy beszakadása 1998-ban, valamint az argentin kormány- és adósságválság 2001-ben szintén hasonló mintázatot követett.

Hulbert kimutatása szerint az amerikai részvénypiac egyes válságok utáni teljesítménye szinte minden esetben ugyanarra utal. Négyéves időtávban a részvénypiac igen lendületes erősödést mutat.

A jegybankok ereje

Noha az elemzés figyelmeztet, hogy érdemes elkerülni a túlzott általánosítást, az eddigi példák arra engednek következtetni, hogy

még mindig igaz az a híres mondás, hogy „Ne harcolj a Feddel!", vagyis az amerikai jegybankkal. Bár tény, hogy se a Fed, se a világ más nagy jegybankjai nem mindenhatók, eddig lényegében minden alkalommal megtalálták a módot arra, hogy irányítás alatt tartsanak régiós deviza- és hitelválságokat.

Következésképpen kellő óvatossággal, de a történelmi tapasztalatok alapján le lehet vonni azt a következtetést, hogy a jegybankok meg fogják találni a módot arra, hogy hosszabb távon a török válság is vételi lehetőséget jelentsen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK