Mi vár jövőre az amerikai gazdaságra?

2018.11.22. 21:02

Jelentősen lelassulhat az amerikai gazdaság a jövő év második felében – mondják a Goldman Sachs elemzői. A bank szakértői szerint ennek egyik elsődleges oka az lehet, hogy az amerikai jegybank tovább emeli a kamatokat, miközben az adócsökkentések hatásai egyre inkább kifutnak.

Igen komolyan lelassulhat jövőre az Egyesült Államok gazdasági növekedése a Goldman Sachs nagybank elemzői szerint. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 3,5 százalékot meghaladó bővülés durván 1,75 százalékig csúszhat vissza 2019 második felére – idézi a CNBC John Hatziust, a Goldman vezető közgazdászát.

A bank ezzel együtt szűkülő pénzügyi környezetre számít, valamint arra, hogy a Trump adminisztráció által bevezetett fiskális élénkítések (elsősorban az adóreform) és más ösztönző erők kedvező hatásai egyre inkább csökkennek majd.

Az USA behúzza a féket

A bank elemzői úgy számolnak, hogy az amerikai gazdaság az idei negyedik negyedévben 2,5 százalékkal erősödik majd, szemben a legutóbbi negyedévben produkált 3,5 százalékkal. A reálértéken mért GDP a jövő év első negyedévében szintén 2,5 százalékkal nőhet,

azonban a rákövetkező három negyedévben egyre lassulhat a növekedés – 2,2 százalékra, majd 1,8 százalékra, aztán már csak 1,6 százalékra.

A Goldman szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberben kamatot fog emelni, majd négy újabb szigorítás következhet 2019-ben. Erre már csak azért is szüksége lesz a központi banknak, mivel az infláció a jövő év végére elérheti a 2,5 százalékot (a Fed 2 százalékos inflációs céllal működik), köszönhetően a vámoknak, illetve az emelkedő béreknek. Ez pedig azt is jelenti, hogy komoly esély van arra, hogy az infláció túlszaladjon a jegybank célján.

Folytatódhat az amerikai jegbyank szigorításaForrás: 123rf.com

A Fed politikája egyébként komoly vitát gerjesztett az elmúlt időszakban. Egyes elemzők rámutattak arra, hogy a jegybank talán túlságosan elhamarkodottan szigorít, és eltúlzott a gazdaság túlhevülésével kapcsolatos aggodalma. Nem véletlen, hogy Donald Trump amerikai elnök is többször kritizálta a Fedet, amiért az a világ más jegybankjaihoz képest sokkal korábban kezdett el kamatot emelni, és az elnök szerint ezzel rontja az ország versenyképességét.

Ráadásul ahogy az amerikai munkaerő-piaci helyzet egyre erősebb (folyamatosan csökken a munkanélküliség), a Fed kamatdöntésekért felelő Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) várhatóan nem is fog leállni a szigorítással addig, amíg meg nem áll a munkanélküliségi ráta lefelé tartó trendje. A Goldman elemzői szerint erre 2020 első felében lehet számítani.

A legrosszabbtól még nem kell tartani

Mindazonáltal a befektetési bank arra nem számít, hogy negatív növekedési pályára állnak az amerikai gazdaság, vagyis a Goldman elemzői szerint nem lesz recesszió.

Jelenleg ugyanis a két klasszikus recessziós ok – a gazdaság túlhevülése és a pénzügyi egyensúlytalanság – közül egyik sem tűnik aggasztónak – vélekedett Hatzius.

Következésképpen a jövő évi növekedéssel az USA összehozhatja a történelmének leghosszabb ideig tartó növekedési szériáját. Ezzel együtt a Goldman elemzői a következő években sem számítanak recesszióra, vagyis a növekedési ütem csökkenhet, de várhatóan maradni fog pozitív tartományban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK