Így rendeződnek át a legnagyobb gazdaságok 10 év múlva

2019.01.10. 15:02

Hatalmas változások jöhetnek a világgazdaság erőviszonyaiban 2030-ig. Egy elemzés szerint ugyanis akkorra a világ 10 legnagyobb gazdasága közül 7 olyan ország lehet, amely ma még a feltörekvő piaci kategóriában van. Ráadásul a toplistán csupán egyetlen európai állam lesz.

Igen alaposan átrendeződhet a világgazdaság élvonala 2030-ra – derül ki a Standard Chartered jelentéséből. Az előrejelzés szerint Kína már 2020-ra a világ legnagyobb gazdasága lehet, amennyiben a nominális GDP és a fizetőeszközök vásárlóerő paritáson mért értékét nézzük. Ráadásul a vizsgált időszakban még India is bőven meg fogja előzni az Egyesült Államokat.

A Standard Chartered 2030-ra mért top 10-es listáját Kína, India és az Egyesült Államok hármasa magasan vezeti, majd a negyedik helyre Indonézia futott be, melynek nominális, vásárlóerő paritáson mért GDP-je nagyjából a harmada lehet a bronzérmes USA-nak. A lista további helyezettjei (sorrendben) az alábbiak: Törökország, Brazília, Egyiptom, Oroszország, Japán, Németország.

Gazdaság és népesség

Az elemzés hosszú távú prognózisa alapvetően egyetlen fontos alapelvre épül. Ez pedig az, hogy a globális GDP-részesedés végül egyre jobban konvergálni fog a népességgel.

A fejlett és a fejlődő országok egy főre eső GDP mutatói tehát egyre közelebb kerülnek egymáshoz – mondta David Mann, a Standard Chartered közgazdászcsapatának vezetője.

Kína lassuló növekedés mellett is globális éllovas lehet 2030-raForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

A növekedési modell szerint India gazdasága a 2020-as évekre 7,8 százalékos bővülésre gyorsít majd, míg Kína növekedése 5 százalékig lassulhat 2030-ra. Ez utóbbi azonban természetes lassulásnak számítana, figyelembe véve az ország méretét – mondják az elemzők.

Ezzel együtt Ázsia részesedése a globális GDP-ből 2030-ra várhatóan eléri a 35 százalékot, ami nagyjából az eurózóna és az USA együttes arányának felel majd meg. Ázsia részesedésének növekedését jól mutatja, hogy míg 2010-ben a térség csak 20 százalékát adta a világ GDP-jének, addig tavaly ez az arány már 28 százalék volt.

A középosztály előretörése

A fentiek mellett a Standard Chartered közzétett még néhány fontos megállapítást a kutatásai alapján:

A reformlendület alábbhagyása a feltörekvő piacokon rányomja a bélyegét a termelékenység növekedésére is.

Ahogy fokozatosan kifut a jegybankok ultralaza politikája, egyre nagyobb nyomás kerül majd a gazdaságokra annak érdekében, hogy átalakításokat hajtsanak végre, és növeljék a termelékenységet.

A világ középosztálya mérföldkő előtt áll, mivel 2020-ra eljöhet az idő, amikor a Föld lakosságának többsége statisztikailag már ebbe a kategóriába fog tartozni – köszönhetően jelentős részben az urbanizációnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK