Mindenki a feltörekvő piaci ralira készül

2019.02.11. 13:11

Ahogy az amerikai jegybank megfogadta, hogy „türelmes" lesz a kamatemeléssel, eljöhet végre a feltörekvő piacok ideje. A tavalyi szenvedés után tehát 2019 a feltörekvő befektetések éve lehet.

A tavalyi év igen kemény vesszőfutást jelentett a feltörekvő piacoknak. Argentína és Törökország gazdasági gondjai lehúzták az egész térséget, de az sem segített, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folyamatosan szigorított a monetáris politikáján, amivel számos különböző feltörekvő deviza piacán idézett elő eladási hullámot.

Ráadásul az emelkedő kamatok hatására az is kétségesség vált, a feltörekvő gazdaságok hogyan tudják majd törleszteni a fölhalmozott dolláradósságaikat – írja a CNBC.

A helyzet azonban alaposan megváltozhat 2019-ben – mondja Mary Nicola, az Eastspring Investments devizastratégája. A legfontosabb tényező, hogy az amerikai jegybank bejelentette, „türelmes" lesz a szigorítással és szünetelteti a kamatemelését. A tavalyi mélyrepülés mögött ugyanis jelentős részben pont a Fed szigorításai álltak – tette hozzá Nicola. Most, hogy ez egy időre lekerült a terítékről, a feltörekvő piacok finanszírozási kondíciói már nem lesznek olyan szűkek, mint korábban voltak.

Felívelés előtt állhatnak a feltörekvő piaci devizákForrás: wipedia.org, Petar Milošević

Következésképpen a befektetők elkezdhetik megfontolni, hogy ebben az évben visszatérnek a feltörekvő piaci befektetésekhez. Egy ilyen folyamat pedig igen szép ralit hozhat a régióban, főleg hogy a feltörekvő eszközök ma kifejezetten olcsónak számítanak. Amíg tehát a Fed kitart a türelmes várakozás mellett, fennáll egy tartósabb emelkedési hullám lehetősége – jelezte a stratéga.

A fentiek tükrében Nicola azokat a devizákat javasolja az ügyfeleinek, amelyek erős fundamentumokkal rendelkeznek. Ilyen az indonéz rúpia, a török líra vagy az orosz rubel. Mindazonáltal a török líra kapcsán a stratéga figyelmeztetett, bár van reális esély a fizetőeszköz felértékelődésére, komoly szükség lenne arra, hogy a török vezetés még több reformot hajtson végre.

A rubel kapcsán Nicola jelezte, a geopolitikai feszültségek továbbra is fennállnak, azonban az orosz gazdaság elég jól teljesít. Tavaly egyébként a rúpia több mint 20 éve nem látott alacsony szintre süllyedt szeptemberben a dollárral szemben, míg a török líra augusztusban ért el történelmi mélypontot a zöldhasú ellenében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK